Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπαιδευτική ιστοσελίδα για τα Μαθηματικά

Η ιστοσελίδα creativemathpathways.sch.gr δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, όπως δηλώνεται και στο όνομα. Σχεδιάστηκε από ομάδα εκπαιδευτικών, τους Σχολικούς Συμβούλους ΠΑ Νίκη Δεληκανάκη και ΠΕ Γεώργιο Περικλειδάκη, τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ελευθέριο Τζαγκαράκη και τον εκπαιδευτικό/Επιμορφωτή ΤΠΕ Β΄ Ιωάννη Γαλανάκη.
- Το περιεχόμενο συνίσταται σε πρωτότυπο υλικό Μαθηματικών κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στη σχολική τάξη από μαθητές νηπιαγωγείων και πρώτης τάξης δημοτικού σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Απευθύνεται σε παιδιά 4-8 ετών (Νηπ/γείο, Α΄& Β΄ Δημοτικού: είναι ο πρώτος ηλικιακός κύκλος, σύμφωνα με τα ΝΠΣ Μαθηματικών, που είναι οργανωμένα σε 3 κύκλους), με τις εξής μορφές:
1)Μαθηματικά παραμύθια: περιέχονται 15 μαθημ. παραμύθια, το ένα στη νοηματική.
2)Ταινίες animation: 26 εξαιρετικές ταινίες κινουμένων σχεδίων μαθ. περιεχομένου.
3)Παζλ διαδραστικά: 25 παζλ από ζωγραφιές παιδιών που παίζονται online.
4)Χιούμορ, κόμικς: διάφορα
5)Βάλε στη σωστή σειρά: διάφορα διαδοχής.
6)Προσωπικότητες Μαθηματικών: όσοι/ες αναφέρονται στα σχολικά βιβλία.
7)Ακόμα, στην μπάρα επάνω, περιλαμβάνεται κατηγορία για εκπαιδευτικούς με προτεινόμενα βιβλία, ιστοσελίδες με κατάλληλα παιχνίδια κλπ.
- Την ιστοσελίδα παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών για τη Διδακτική των Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ) στη Φλώρινα το Μάρτιο 2014, λαμβάνοντας θερμά συγχαρητήρια από την καταξιωμένη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Διδακτικής Μαθηματικών κ. Τζεκάκη Μαριάννα, ενώ το κείμενο της ανακοίνωσης είναι αναρτημένο εντός.
- Η ιστοσελίδα υπόκειται σε συνεχείς βελτιώσεις, ενώ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες μαζί σας, καθώς και με εκπαιδευτικούς: οι νηπιαγωγοί μπορούν να συνεργαστούν και να αποστείλουν έργο σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ όταν κριθεί κατάλληλο το έργο τους (σε συνεννόηση μαζί μας), αναρτάται και θεωρείται καινοτόμος δράση για το βιογραφικό.
- Μια καλή πρόταση για τη χρονιά: Ένα μαθηματικό παραμύθι για την πόλη σας! Δείτε το παράδειγμα του Ηρακλείου, το μαθημ. παραμύθι «Ταξίδι πάνω από τα Τείχη του Χάνδακα» και αυτό της Κρήτης «Ο κύκλος που έψαχνε για ταίρι». Αν συγκεντρωθούν αρκετά, θα έχουμε μια συλλογή δημιουργικών μαθηματικών παραμυθιών με τις ομορφιές και τα ιστορικά μέρη της χώρας μας!
Σημείωση 1: Τα μαθηματικά παραμύθια φαίνονται online μέχρι την 15σελίδα, εφόσον είναι περισσότερων σελίδων θα πρέπει να τα «κατεβάσετε» (download) κι έτσι τα έχετε πλήρη.
Σημείωση 2: Μερικές φορές το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο «κολλάει» ή υπόκειται σε τεχνικές επιδιορθώσεις και τότε η σελίδα μας δεν φορτώνεται, όμως αξίζει την υπομονή σας, να ξαναδοκιμάσετε μια άλλη στιγμή.
Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς για καλή νέα σχολική χρονιά!

Εκ μέρους της Ομάδας creativemathpathways.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου