Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ο διακτυακός τόπος "e-Μαθηματικά"

Ο δικτυακός τόπος "e-Μαθηματικά" αποτελεί τμήμα του εκπαιδευτικού κόμβου Ελληνική Πύλη Παιδείας και δημιουργήθηκε με σκοπό την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που διδάσκουν Μαθηματικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ο δικτυακός μας τόπος θα ενημερώνεται τακτικά και είναι ανοιχτός σε προτάσεις για προσθήκες, βελτιώσεις και συνεργασία.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα οτιδήποτε περιλαμβάνεται στο δικτυακό τόπο μόνο για εκπαιδευτική χρήση.

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Εκπαιδευτική ιστοσελίδα για τα Μαθηματικά

Η ιστοσελίδα creativemathpathways.sch.gr δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης των ΤΠΕ στην εκπαίδευση, στην πλατφόρμα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, όπως δηλώνεται και στο όνομα. Σχεδιάστηκε από ομάδα εκπαιδευτικών, τους Σχολικούς Συμβούλους ΠΑ Νίκη Δεληκανάκη και ΠΕ Γεώργιο Περικλειδάκη, τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής Ελευθέριο Τζαγκαράκη και τον εκπαιδευτικό/Επιμορφωτή ΤΠΕ Β΄ Ιωάννη Γαλανάκη.
- Το περιεχόμενο συνίσταται σε πρωτότυπο υλικό Μαθηματικών κατασκευασμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στη σχολική τάξη από μαθητές νηπιαγωγείων και πρώτης τάξης δημοτικού σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς. Απευθύνεται σε παιδιά 4-8 ετών (Νηπ/γείο, Α΄& Β΄ Δημοτικού: είναι ο πρώτος ηλικιακός κύκλος, σύμφωνα με τα ΝΠΣ Μαθηματικών, που είναι οργανωμένα σε 3 κύκλους), με τις εξής μορφές:
1)Μαθηματικά παραμύθια: περιέχονται 15 μαθημ. παραμύθια, το ένα στη νοηματική.
2)Ταινίες animation: 26 εξαιρετικές ταινίες κινουμένων σχεδίων μαθ. περιεχομένου.
3)Παζλ διαδραστικά: 25 παζλ από ζωγραφιές παιδιών που παίζονται online.
4)Χιούμορ, κόμικς: διάφορα
5)Βάλε στη σωστή σειρά: διάφορα διαδοχής.
6)Προσωπικότητες Μαθηματικών: όσοι/ες αναφέρονται στα σχολικά βιβλία.
7)Ακόμα, στην μπάρα επάνω, περιλαμβάνεται κατηγορία για εκπαιδευτικούς με προτεινόμενα βιβλία, ιστοσελίδες με κατάλληλα παιχνίδια κλπ.
- Την ιστοσελίδα παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία στο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Ερευνητών για τη Διδακτική των Μαθηματικών (ΕΝΕΔΙΜ) στη Φλώρινα το Μάρτιο 2014, λαμβάνοντας θερμά συγχαρητήρια από την καταξιωμένη Καθηγήτρια Α.Π.Θ. Διδακτικής Μαθηματικών κ. Τζεκάκη Μαριάννα, ενώ το κείμενο της ανακοίνωσης είναι αναρτημένο εντός.
- Η ιστοσελίδα υπόκειται σε συνεχείς βελτιώσεις, ενώ είναι ανοιχτή σε συνεργασίες μαζί σας, καθώς και με εκπαιδευτικούς: οι νηπιαγωγοί μπορούν να συνεργαστούν και να αποστείλουν έργο σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω κατηγορίες, ενώ όταν κριθεί κατάλληλο το έργο τους (σε συνεννόηση μαζί μας), αναρτάται και θεωρείται καινοτόμος δράση για το βιογραφικό.
- Μια καλή πρόταση για τη χρονιά: Ένα μαθηματικό παραμύθι για την πόλη σας! Δείτε το παράδειγμα του Ηρακλείου, το μαθημ. παραμύθι «Ταξίδι πάνω από τα Τείχη του Χάνδακα» και αυτό της Κρήτης «Ο κύκλος που έψαχνε για ταίρι». Αν συγκεντρωθούν αρκετά, θα έχουμε μια συλλογή δημιουργικών μαθηματικών παραμυθιών με τις ομορφιές και τα ιστορικά μέρη της χώρας μας!
Σημείωση 1: Τα μαθηματικά παραμύθια φαίνονται online μέχρι την 15σελίδα, εφόσον είναι περισσότερων σελίδων θα πρέπει να τα «κατεβάσετε» (download) κι έτσι τα έχετε πλήρη.
Σημείωση 2: Μερικές φορές το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο «κολλάει» ή υπόκειται σε τεχνικές επιδιορθώσεις και τότε η σελίδα μας δεν φορτώνεται, όμως αξίζει την υπομονή σας, να ξαναδοκιμάσετε μια άλλη στιγμή.
Με θερμούς συναδελφικούς χαιρετισμούς για καλή νέα σχολική χρονιά!

Εκ μέρους της Ομάδας creativemathpathways.sch.gr

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Δίκτυο «Ευρυδίκη»



Το Δίκτυο «Ευρυδίκη» δημιουργήθηκε το 1980 με σκοπό την παροχή πληροφόρησης βάσει αναλύσεων επί των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών συστημάτων και πολιτικών. Αποτελείται από 40 εθνικές μονάδες 36 κρατών που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη Δια Βίου Μάθηση (τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ΠΓΔΜ, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Το Δίκτυο συντονίζεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EACEA), με έδρα τις Βρυξέλλες. Οι πληροφορίες που παρέχει υποβοηθούν το έργο των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των υπευθύνων για τη χάραξη των εκάστοτε εθνικών εκπαιδευτικών πολιτικών, ενώ υποστηρίζουν την έρευνα στο χώρο της εκπαίδευσης.
Το έργο του Δικτύου είναι διαθέσιμο τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή. Οι έντυπες και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις επικεντρώνονται στη συγκριτική περιγραφή της δομής και της λειτουργίας των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη (από την Προσχολική Αγωγή έως την Ανώτατη Εκπαίδευση), συμπεριλαμβανομένης και της Δια Βίου Μάθησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice.
Με σκοπό τη διάδοση των δράσεων του Δικτύου, σας αποστέλλουμε την ακόλουθη μελέτη στην αγγλική γλώσσα: Mathematics Education in Europe: Common Challenges and National Policies (2011). Η συγκεκριμένη μελέτη εκπονήθηκε από το Δίκτυο «Ευρυδίκη» και καλύπτει 31 χώρες (27 χώρες της τότε Ε.Ε., Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Τουρκία). Παρέχει συγκριτική ανάλυση των προσεγγίσεων διδασκαλίας των μαθηματικών, με στόχο τη συμβολή σε μια ευρωπαϊκή και εθνική συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης της διδασκαλίας και της εκμάθησης του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου. Eστιάζει σε μεταρρυθμίσεις της διδακτέας ύλης και των μεθόδων διδασκαλίας και αξιολόγησης, πραγματεύεται την αντιμετώπιση των χαμηλών επιδόσεων και τη βελτίωση της κατάρτισης των διδασκόντων, καθώς και την αύξηση παροχής κινήτρων που σχετίζονται τόσο με τη μάθηση του αντικειμένου όσο και με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων ανθρώπων γύρω από αυτό.
Η μελέτη εξετάζει κάθε θέμα υπό το φως της ακαδημαϊκής έρευνας, των πλέον πρόσφατων αποτελεσμάτων διεθνών ερευνών όπως του προγράμματος PISΑ (Programme for International student Assessment)  και TIMSS  (Trends in International  Mathematics and Science Study) και μιας ενδελεχούς επισκόπησης εθνικών πολιτικών και προγραμμάτων. Καλύπτει τα επίπεδα ISCED 1 και 2, δηλαδή την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και την Υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ έτος αναφοράς είναι το σχολικό έτος 2010-2011.  
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η ηλεκτρονική έκδοση της μελέτης είναι διαθέσιμη στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο: http://eacea.ec.europa.eu/education/eurydice/thematic_reports_en.php.